Етапи в развитието на взаимоотношенията между баща и син

Връзката между баща и син започва още с растежа на детето. Фигурата на бащата е важна на всяка възраст, особено в ранните години от детския живот. Според проучванията съвременният баща прекарва със своите деца средно само по петнадесет минути на ден, а през останалото време татковците седят пред телевизора. Но отношенията между баща и син се изграждат още докато детето е много малко.

Всеки баща има правото и задължението да изпълнява своята възпитателна функция, защото неговото присъствие е безценно при подготовката на децата да навлязат спокойни в живота със спокойствие. Ако майката е „сигурното място“ за децата, бащата трябва да бъде символ на властта и добър модел за подражание. Той трябва да познава детето си и да да знае какви са неговите интереси, страсти и личностни характеристики, за да му даде самочувствие и сигурност.

От 0 до 3 години
На този етап на развитие децата са най-чувствителни, защото тази е възрастта, в която се формират структурите, изграждащи личността и детето „попива“ всичко наоколо. Неговият ум работи така, че несъзнателно усвоява всичко, предлагано му от околната среда. През този период бащата трябва да му осигури защита и да стимулира и насърчава автономията на детето, като никога не го унижава.

От 3 до 6 години
В предучилищна възраст, детето започва да развива и да използва своето „съзнание“, но все още има нужда логично да организира съдържанието, което е поело в предишната фаза. На този етап бащата трябва да играе със сина си по конструктивен начин – например не да се боричкат просто така, а да се играят игри, които стимулират любопитство. От този етап нататък, детето трябва да получи правила и да започне своето образование.

От 6 до 10 години
По време на фазата, когато детето посещава училище, то ще жъне плодовете на това, което е било посято в предучилищния етап. Тук бащата също трябва да присъства, но със своя авторитет, но не и да бъде авторитарен и да предостави на детето свобода на избор. Но той не трябва да се превръща в негов доверчив приятел, нито в баща-господар.


От 10 до 18 години
През този период от живота на детето, ролята на бащата е да възнаграждава и да наказва, но никога да не се оказва в ролята на съдия. За целта е необходимо да се определят конкретни правила и ценности. Един добър баща показва на децата кое е правилно и кое не е, дори използвайки метода с даването на награди и налагането на наказания.

След 18 години
На този етап от развитието на детето, повечето от необходимото вече е направено и се очаква да се видят плодовете от работата от изминалите години. Настъпил е моментът, когато баща и син срещат първите сериозни сблъсъци в гледните точки. Бащата обаче винаги трябва да изслушва детето, опитвайки се да улеснява диалога, както и да му оказва помощ при избора, свързан например с училище или с евентуална работа. Един баща винаги трябва да помни, че децата научават това, което виждат като пример.

Публикувано в Без категория с етикети , . Постоянна връзка.